Robot DaVinci – Chirurgia Robotică

robot davinci xi

Robot DaVinci – Chirurgia robotică sau chirurgia asistată robotic

Este un domeniu cu creștere rapidă a tehnologiei medicale care a revoluționat modul în care chirurgii efectuează operații. Chirurgia robotică a devenit din ce în ce mai populară datorită preciziei si acurateții  sale, precum și a capacității sale de a reduce riscul de complicații și de a scurta timpul de recuperare.

Avantajele chirurgiei robotice

Chirurgia robotică – Da Vinci Xi  oferă o serie de avantaje față de chirurgia deschisă tradițională. Cel mai important avantaj este precizia oferita. Brațele robotice sunt capabile să facă mișcări precise care ar fi imposibil de replicat de mâna umana. Acest lucru permite disecții mai precise cu mai puține leziuni tisulare, ceea ce poate duce la timpi de recuperare mai scurți și mai puține complicații. În plus, chirurgia robotică poate fi efectuată cu incizii mai mici în comparație cu chirurgia deschisă tradițională, ceea ce scade riscul de infecție și cicatrizare vicioasă.

Chirurgia robotică prin intermediul robotului Da Vinci Xi oferă, de asemenea, o vizualizare îmbunătățită pentru chirurg. Brațele robotice sunt echipate cu camere ce oferă o vedere mărită, tridimensională a organelor , permițând chirurgului să vadă mai multe detalii decât ar fi posibil cu ochiul liber sau prin laparoscopie. Această vizualizare îmbunătățită poate ajuta chirurgul să ia decizii mai precise în timpul procedurii.

În ceea ce priveste indicațiile chirurgiei robotice, avantajele maxime pentru pacient si chirurg pot fi obținute în:

 • Chirurgia oncologică (în general)
 • Chirurgia colo-rectală: cancer colo-rectal
 • Chirurgia stomacului si a esofagului: tumori gastrice, tumori esofagiene, hernia hiatală
 • Chirurgia pancreasului: tumori pancreatice, pseudochistul pancreatic, litiaza pancreatică
 • Chirurgia ficatului: tumori hepatice (hepatocarcinomul, metastazele hepatice)
 • Chirurgia căilor biliare: tumori de căi biliare, chiste de căi biliare
 • Chirurgia peretelui abdominal: hernii inghinale, eventrații

Concret, avantajele pe care chirurgia robotică le aduce în chirurgia oncologică sunt legate de disecțiile fine, avansate, ce asigură o îndepartare completă a ganglionilor ce ar putea fi afectați de metastaze si margini de rezecție sigure, în țesut sănătos, departe de tumoră. Aceste principii sunt valabile pentru toate organele si bolile enumerate mai sus.

În chirurgia rectului, vizualizarea precisă a nervilor hipogastrici asigură prezervarea acestora, cu complicații mai reduse sau absente legate de funcția sexuală si cea urinară. De asemeni, prin mobilitatea instrumentelor robotice, pot fi abordate tumori complexe, situate jos la nivelul rectului inferior sau mijlociu, cu o sansă mai mică de a fi necesară o colostomie (anus contra naturii).

robot Davinci     –     da vinci xi     –     chirurgie minim invazivă     –     chirurgie robotică

robot davinci

robot Davinci     –     da vinci xi     –     chirurgie minim invazivă     –     chirurgie robotică

Pe lângă timpii de disecție oncologică, reconstrucțiile necesare în chirurgia gastrică, esofagiană si pancreatică sunt realizate mult mai fin cu ajutorul articulațiilor robotice, ce permit miscări superioare instrumentelor laparoscopice convenționale sau mâinii umane. Aceleasi principii, alaturi de vizualizarea mult mărită ofera avantaje clare ale roboticii în operațiile căilor biliare si ale tumorilor ficatului, intervenții de mare complexitate.

Abordarea minim invaziva asupra herniilor peretelui abdominal oferă o recuperare rapidă, un risc de recidivă scăzut si o reluare precoce a activității fizice normale, aspecte facilitate de injuria minimă a peretelui abdominal si disecțiile performante efectuate de chirurg cu ajutorul roboticii.

Dezavantajele chirurgiei robotice

În ciuda numeroaselor sale avantaje, chirurgia robotică are, de asemenea, unele dezavantaje. Unul dintre cele mai semnificative dezavantaje este costul său. Chirurgia robotică este semnificativ mai scumpă decât chirurgia deschisă tradițională, datorită costului echipamentului robotic și a nevoii de formare specializată pentru chirurgi. În plus, chirurgia robotică necesită un timp de configurare mai lung decât chirurgia deschisă tradițională, ceea ce poate duce la timpi de funcționare mai lungi și costuri mai mari.

robot Davinci     –     da vinci xi     –     chirurgie minim invazivă     –     chirurgie robotică

DR. ADRIAN BARTOȘ

Chirurgie Generală

 • Chirurgie Oncologică

 • Chirurgia Carcinomatozei Peritoneale ( inclusiv HIPEC )
 • Chirurgie Robotică ( DaVinci )
 • Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică
 • Chirurgie Laparoscopică avansată
 • Ecografie diagnostică și intervențională
CONTACT

Trimite-ne un mesaj

Trimiteți datele de contact și descrieți problemele dvs de sănătate, pentru a vă putea ajuta.

Veți fi contactat în cel mai scurt timp posibil.