Informații pacienți
Cum trebuie să te pregătești pentru o intervenție chirurgicală
Stabilirea unui diagnostic
Dacă dumneavoastră, medicul de familie sau un medic specialist suspectează că ați avea o afecțiune care poate fi tratată chirurgical, primul pas este să stabilim cu exactitate diagnosticul și indicația terapeutică. Pentru aceasta veți avea nevoie de o programare pentru consultație.
La consultație, vă veți prezenta cu toate documentele medicale anterioare și rezultatele investigațiilor efectuate până în prezent. Dacă vom considera că sunt necesare și alte investigații sau analize, le vom indica și vă vom îndruma pentru efectuarea cât mai rapidă a acestora.
Odată stabilit cu certitudine diagnosticul, veți fi informat cu privire la boala dumneavoastră, evoluția naturală a acesteia și variantele terapeutice existente la ora actuală.
Următorul pas va fi programarea intervenției chirurgicale. Veți fi informat asupra datei, orei, locului internării și actelor necesare pentru aceasta.
RECOMANDĂRI GENERALE
Cum vă pregătiți înainte de internare?
Este important ca în ziua internării (fie că sunteți programat în aceeași zi pentru intervenția chirurgicală, fie că nu) să vă prezentați a jeun (nemâncat, nebăut), deoarece vi se vor recolta probe de sânge care pot fi influențate de ingestia alimentară și lichidiană.
In funcție de opțiunea dumneavoastră de a vă opera într-un sistem medical de stat sau privat, veți avea nevoie de anumite documente.
Dacă optați pentru sistemul medical de stat, fiind asigurat, la internare vă veți prezenta cu următoarele documente:
În funcție de caz, dacă este nevoie de acte suplimentare, vă vom informa în prealabil.
Dacă se solicită internarea la cerere (fără bilet de trimitere sau neasigurat), veți plăti contravaloarea serviciilor medicale, în baza decontului de cheltuieli eliberat de secretariatul / serviciul financiar al spitalului.
Conform legii asigurărilor de sănătate, precizăm că toți pacienții cu domiciliul în România beneficiază de asistență medicală de urgență gratuită.
Astfel, indiferent dacă sunteți sau nu asigurat, dacă boala dumneavoastră reprezintă o urgență imediată, nu va trebui să achitați contravaloarea serviciilor medicale.
Dacă se dorește internarea într-o clinică privată, vă vom îndruma cu pașii ce trebuie urmați, de la caz la caz.
RECOMANDĂRI GENERALE
Cum vă pregătiți înainte de operație?
În cazul unei intervenții chirurgicale, pregătirea preoperatorie este esențială pentru a obține un rezultat bun și pentru a ajuta la procesul dumneavoastră de vindecare.
Toate recomandările către dumneavoastră vor veni din partea medicului curant chirurg, aceste măsuri depinzând în totalitate de tipul de diagnostic care v-a fost stabilit în prealabil. Printre recomandări, se regăsesc:
De asemenea, după oferirea informațiilor complete și corecte referitoare la starea dumneavoastră de sănătate actuală și anterioară (veți prezenta toate documentele medicale anterioare) vi se vor oferi informații despre intervenția chirurgicală propusă, împreună cu riscurile pe care aceasta le presupune.
Dacă sunteți de acord cu intervenția chirurgicală, urmează să semnați un acord informat, un consimțământ.
Bineînțeles, înainte de operație veți face și consultul pre-anestezic prin care, în funcție de diagnosticul dumneavoastră, medicul anestezist va decide tipul de anestezie care vi se va efectua (anestezie generală, regională/rahianestezie, locală).
RECOMANDĂRI GENERALE
Ce se întâmplă în ziua intervenției chirurgicale?
În ziua intervenţiei chirurgicale este obligatorie efectuarea unui duş. Vă rugăm să nu folosiţi creme sau loţiuni de piele. Vă veți îndepărta prin radere părul de la nivelul abdomenului. Dacă nu puteți efectua singur acest lucru, veți solicita ajutorul unei infirmiere. Veţi primi haine speciale cu care veți fi îmbrăcați în timpul intervenției.
Protezele (precum dinţii falşi), instrumentele (precum ochelarii sau lentilele de contact), bijuteriile, machiajul şi lacul de unghii trebuie îndepărtate înainte de a merge în sala de operaţii. Dacă aveţi un aparat auditiv, îl puteţi păstra.
Asistentul vă va conduce în camera de pregătire a sălii de operaţie. Acolo veţi fi primit de un angajat al sălii de operaţie.
Înainte de operaţie veţi primi o perfuzie prin care vă este administrată anestezia. De asemenea, este posibil ca în functie de diagnosticul dumneavoastră și de interventia chirurgicală propusă, să vă fie montat la spate un tub subţire (cateter epidural). Prin acest tub vă vor fi administrate analgezice (calmante) în timpul şi după intervenție.
În funcție de diagnosticul dumneavoastră, medicul dumneavoastră chirurg, va decide tipul de abord chirurgical:
• prin abord clasic – cu incizie/ tăietură (după caz, aceasta putând să fie pe mijlocul abdomenului sau pe sub coaste, etc)
• prin abord minim-invaziv (laparoscopic) prin mai multe incizii de dimensiuni mici, prin care se introduc instrumentele de lucru.
Toate aspectele legate de abordul chirurgical cel mai potrivit pentru cazul dumneavoastră și legate de intervenția chirurgicală în sine (tot ce presupune aceasta), vă vor fi explicate în prealabil când veți avea discuția cu medicul dumneavoastră chirurg, în momentului consultului.
RECOMANDĂRI GENERALE
Recuperarea după operație
După intervenţie, în funcție de decizia medicului chirurg și a medicului anestezist, veţi rămâne sub supraveghere, fie pe secția de chirurgie, fie pe secția de terapie intensivă, unde medicul ATI și medicul curant chirurg vor fi răspunzători pentru tratamentul medical. De asemenea, în cazul supravegherii pe secția de terapie intensivă, medicii ATI vor hotărî când vă veţi întoarce pe secția de chirurgie.
Pe secția de chirurgie, medicul curant chirurg sau persoana desemnată de acesta vă va vizita în fiecare zi pentru a discuta împreună cu dumneavoastră cum progresează recuperarea dumneavoastră. În timpul acestor vizite se pot lua noi decizii și modificări ale tratamentului.
Asistentul vă va ajuta imediat după operaţie în ceea ce priveşte îngrijirea stării dumneavoastră fizice generale. Ea/el vă va îndemna să efectuaţi activităţi din ce în ce mai independente. În plus, veţi primi instrucţiuni legate de îngrijiri speciale, dacă este cazul.
Precizăm că după intervenția chirurgicală, în funcție de diagnostic, este posibil să aveți conectate mai multe tuburi, cu caracter temporar:
Acestea pot fi localizate într-o venă în braţ şi sub claviculă sau în zona gâtului. Imediat ce veţi fi în stare să beţi destule lichide şi nu veţi mai avea nevoie de medicaţie prin perfuzie, acestea vor fi îndepărtate.
Pentru administrarea de oxigen suplimentar, dacă este nevoie.
Acesta este un tub subţire montat la spate prin care este administrată medicaţia împotriva durerii. Doza de medicamente depinde de durerea pe care o simţiţi şi de recuperarea dumneavoastră. Imediat ce aceste analgezice nu vor mai fi administrate, cateterul va fi îndepărtat.
În functie de caz, acesta se poate menține pe loc, o zi sau mai multe. Dacă v-a fost operată vezica, atunci cateterul urinar ar putea fi folosit o perioadă mai lungă; de asemenea, acesta va fi menținut dacă se va consideră ca monitorizarea diurezei este necesară.
Acestea sunt îndepărtate treptat în funcţie de cantitatea si aspectul lichidului, după efectuarea unui control ecografic postoperator.
Este sonda care ajunge până în stomac pentru scurgerea sucului gastric.
Aceasta fiind un tub fixat prin intestinul subţire, folosit pentru alimentaţia prin tubaj, dacă este nevoie.
În funcție de caz, o stomie cu pungă.
RECOMANDĂRI GENERALE
Recomandările la externare și cum se face urmărirea postoperatorie?
• Suprimarea firelor de sutură tegumentară se va face la 7-10 zile postoperator sau la 12-14 zile, în funcție de cazul dumneavoastră
• Regim igieno-dietetic, în funcție de caz
• Evitarea efortul fizic susținut și în funcție de caz, dacă operația s-a efectuat prin abord clasic, purtarea minim 3-6 luni, a unui brâu de contenție abdominală neelastic
• Continuarea tratamentului pentru patologia asociată cu eventuala reevaluare la medicul de familie sau de specialitate
• Pentru pacienții cu patologie malignă/ cancer, efectuarea unui consult oncologic, prezentând biletul de externare și rezultatul examenului histopatologic medicului oncolog
• Pentru pacienții cu patologie malignă, controalele se fac conform întelegerii cu medicul curant chirurg, la 3-6-12 luni (sau la nevoie, în funcție de caz), urmând ca și conduita ulterioară să fie stabilită de medicul curant.
Modalități de plată
Înțelegem importanța accesului la servicii medicale de cea mai înaltă calitate, motiv pentru care oferim diverse opțiuni de plată, inclusiv posibilitatea de a opta pentru plata în rate, pentru a facilita gestionarea costurilor asociate tratamentului.
Pentru serviciile noastre medicale, puteți alege dintre următoarele opțiuni de plată:
1. Plata numerar
Achitați în numerar la recepția spitalului (doar pentru sumele mai mici de 10.000 lei).
2. Plata cu cardul bancar
Puteți plăti cu cardul bancar direct la recepție.
3. Plata în rate
Puteți opta pentru plata în până la 24 de rate lunare, fără dobândă, prin cardurile de plată în rate emise de CEC Bank. Detalii suplimentare aici:
https://www.cec.ro/persoane-fizice/carduri-credit
4. Credit pentru pacienți
Pentru o gestionare mai flexibilă a costurilor, puteți accesa Creditul Pacient de la Banca Transilvania. Această opțiune permite finanțarea serviciilor medicale într-un mod convenabil și adaptat nevoilor dumneavoastră individuale.
Pentru mai multe detalii, accesați:
https://www.bancatransilvania.ro/credite/credite-de-nevoi/creditul-pacient