Cazuri Clinice

Hepatocarcinom – Ablatie cu radiofrecventa prin abord laparoscopic

Pacient in vârstă de 57 de ani, cunoscut cu ciroză virală C, cu trombocitopenie, a fost diagnosticat cu o formațiune tumorală segment hepatic III (hepatocarcinom), fața viscerală, pentru care am efectuat ablație cu radiofrecvență prin abord laparoscopic. Pentru scanarea întregului ficat în vederea detectării altor posibili noduli s-a efectuat ecografie intraoperatorie cu substanță de contrast prin abord laparoscopic. (A: aspectul ficatului cirotic macronodular, B: aspectul formațiunii tumorale; C: scanarea ficatului prin ecografie intraoperatorie; D: ablația formațiunii tumorale).

Colangiocarcinom al ductului hepatic stang metacron, după carcinom ampular

Pacient în vârstă de 62 de ani, cunoscut cu un carcinom ampular la care am efectuat în urma cu 5 ani o duodeno-pancreatectomie cefalică, a fost diagnosticat acum, prin colangio-endoscopie, cu colangiocarcinom la nivelul ductului hepatic stâng, pentru care am efectuat hepatectomie stângă rezecția completă a căii biliare comune și o dextro-colangio-jejunostomie. La 74 de luni după prima intervenție chirurgicală și la 20 de luni după a doua intervenție chirurgicală, pacientul nu prezintă semne de recidivă.

(A: AH stg- arteră hepatică stângă, AH dr- arteră hepatică dreaptă, AH – arteră hepatică; B: Aspectul după rezecția canalului hepatic comun cu evidențierea canalului hepatic drept; C: Aspectul dextro-colangio-jejunostomiei; în a 4-a imagine: piesa de rezecție)

Cancer pancreatic cu rezecția SMV

Pacient bărbat de 45 de ani diagnosticat în urmă cu 12 luni cu adenocarcinom cefalopancreatic. După o perioadă de necomplianță la tratamentului medical / chirurgical, a fost stadializat imagistic, cu o tumoară borderline (în raport cu SMV și SMA) și a beneficiat de tratament neoadjuvant FOLFIRINOX. Din fericire a avut un răspuns bun și după mai bine de un an de la primul simptom (icter) am reușit să efectuez o duodenopancreatectomie radicală cu rezecție tangențială a SMV. (în imagine: portocaliu – vena portală; albastru – vena splenică; violet – vena mezenterică superioară; alb – artera mezenterică superioară) Concluzie: nu ar trebui să abandonăm acești pacienți chiar dacă nu sunt capabili sau nu înțeleg pe deplin gravitatea bolii lor . Abordarea multidisciplinară este esențială, oferind o șansă de supraviețuire acestor pacienți.

Chistadenom de corp pancreas

Pacientă în vârstă de 42 de ani, diagnosticată cu chistadenom de corp pancreatic, la care am efectuat pancreatectomie centrală laparoscopică cu anastomoză pancreato-gastrică.

LOCAȚIILE CABINETELOR

Locații de Diagnostic și Tratament

SECȚIA CHIRURGIE III

INSTITUTUL DE GASTROENTEROLOGIE HEMATOLOGIE PROF. DR. OCTAVIAN FODOR

Str. Croitorilor, Nr. 19-21

Cluj-Napoca

Programari: +40 744 495 933

SPITALUL MEDICOVER

CONSULTAȚII / OPERAȚII

Str. Principala, nr. 323T

Suceagu, Comuna Baciu

Programari: +40 744 495 933

DR. ADRIAN BARTOȘ

Chirurgie Generală

  • Chirurgie Oncologică

  • Chirurgia Carcinomatozei Peritoneale ( inclusiv HIPEC )
  • Chirurgie Robotică ( DaVinci )
  • Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică
  • Chirurgie Laparoscopică avansată
  • Ecografie diagnostică și intervențională
CONTACT

Trimite-ne un mesaj

Trimiteți datele de contact și descrieți problemele dvs de sănătate, pentru a vă putea ajuta.

Veți fi contactat în cel mai scurt timp posibil.