HIPEC (Chimioterapie intraperitoneală hipertermică)
Carcinomatoza peritoneală sau cancerul peritoneal
Anual, sute de mii de pacienți sunt diagnosticați cu ” cancer peritoneal „. Acest diagnostic include pacienții cu mezoteliom malign, pseudomixom peritoneal (PMP) și metastaze peritoneale ale unor tumori maligne localizate în diferite regiuni ale organismului (cancer colorectal, cancer gastric, cancer appendicular, cancer ovarian). Cu ceva timp în urmă, cancerul peritoneal era considerat ca fiind neoperabil, statistica pentru acești pacienți fiind total în defavoarea lor. La momentul actual, tratamentul pentru pacienții cu cancer peritoneal evoluează în fiecare zi, noi metode de tratament fiind disponibile. Unul dintre tratamentele actuale, care funcționează în cazul pacienților atent selectați, poate include HIPEC (chimio terapie intra peritoneală hipertermică), această procedură fiind una complexă și provocatoare. În aplicarea acestui tip de tratament, este nevoie de expertiza mai multor medici specialiști cu vastă experiență în tratamentul cancerelor avansate.
Toate organele din cavitatea abdominală – cum ar fi stomacul, intestinul – și peretele abdominal sunt învelite cu un strat de celule. Acest înveliș acoperitor se numește „foița peritoneală” sau „peritoneul”. Din păcate, peritoneul poate fi invadat de celule canceroase. Această condiție este cel mai frecvent numită „cancer peritoneal” dar mai poate fi denumită malignitatea suprafeței peritoneale, carcinomatoză peritoneală, metastaze peritoneale sau pseudomixom peritoneal (PMP).
Carcinomatoza peritoneală are la origine celule canceroase care sunt răspândite de la nivelul unei tumori primare ce are o altă poziționare în corpul uman. Celulele canceroase difuzează către peritoneu, se fixează și încep dezvoltarea și cresc pe suprafața peritoneală. Aproape orice tumoră primară din corpul uman poate să provoace această boală, însă colonul, stomacul și ovarele, sunt cele mai frecvente organe de origine. De regulă, celulele canceroase continuă să se dezvolte și să formeze noduli tumorali mici (între 2 și 5 mm) pe peritoneu. Cu toate acestea, tumorile de dimensiuni mai mari nu sunt mai puțin frecvente și, uneori, în stadii avansate de boală, se formează conglomerate de noduli. Nodulii cancerului peritoneal pot apărea oriunde în cavitatea abdominală, dar cele mai frecvente localizări sunt diafragmul, pelvisul, epiplonul și seroasa intestinală. Acești noduli canceroși vor bloca în cele din urmă intestinele, cauzând și acumularea de lichid intraabdominal („ascită neoplazică”). Carcinomatoza peritoneală sau cancerul peritoneal ar trebui privit ca o formă foarte gravă și avansată de cancer.
HIPEC este un acronim pentru chimioterapie intraperitoneală hipertermică. Este o procedură medicală care implică aplicarea chimioterapiei direct în cavitatea abdominală, însoțită de încălzirea lichidului chimioterapic la o temperatură de 41- 43 grade. Scopul este de a preveni reapariția bolii canceroase prin actiunea asupra celulelor microscopice care pot sa ramina dupa operatia chirurgicala. Scopul procedurii este de a distruge celulele canceroase din cavitatea abdominală și de a îmbunătăți eficacitatea chimioterapiei, in conditiile in care efectele sistemice (stari de rau) sunt mai mici.
Tratamentul aplicat cu ajutorul procedurii HIPEC, este folosit în principal pentru a trata cancere ale cavității abdominale avansate care nu răspund la alte forme de tratament. Acest tip de cancer poate fi dificil de tratat, deoarece celulele canceroase pot fi răspândite în tot abdomenul. Prin aplicarea chimioterapiei direct în cavitatea abdominală, medicii pot distruge celulele canceroase în acea zonă și, în același timp, încălzirea lichidului chimioterapic la temperaturi ridicate poate îmbunătăți eficacitatea chimioterapiei. Toate aceste proceduri de HIPEC, trebuie sa fie precedate de o îndepărtare totala a tumorilor. De aceea cel mai important in acest tratament este expertiza echipei chirurgicale care trebuie sa aibă experiență vastă în chirurgia digestiva si oncologica.
Procedura HIPEC are ca scop să elimine radical toate celulele canceroase din cavitatea abdominală prin combinarea chirurgiei cu administrarea intraabdominală de chimioterapic încălzit la temperaturi ridicate. Scopul acestui tratament este de a prelungi supraviețuirea pe termen lung sau chiar de a vindeca pacientul. Operația se efectuează sub anestezie generală și de obicei durează de la 6 până la 9 ore. Cu toate acestea, unele intervenții necesită un timp operator mult mai prelungit.
De obicei, o procedură HIPEC prezintă patru etape combinate într-un singur act chirurgical: explorare, rezecție, HIPEC și reconstrucție.
Pentru unii pacienți, HIPEC poate fi un tratament de prelungire a supraviețuirii sau chiar de salvare a vieții. Din păcate, nu toți pacienții cu carcinomatoză peritoneală vor avea rezultate pozitive după o procedură HIPEC. Fiecare pacient trebuie tratat și analizat în mod particular , pentru care ar trebui să fie luați în considerare mai mulți factori. Unii dintre acești factori sunt următorii: originea cancerului peritoneal, extinderea bolii, statusul biologic și cancerul cu localizare în afara abdomenului.
În plus față de factorii menționați mai sus ar trebui luați în considerare și alți factori, în funcție de pacient, aceștia putând influența recomandările privind cel mai bun tratament medical posibil. În plus, indicațiile pentru o procedură HIPEC pot varia între țări și chiar între spitale din aceeași țară, în funcție de experiența locală. În mod ideal, un pacient cu carcinomatoză peritoneală trebuie consiliat de către o echipă multidisciplinară de experți cu cunoștințe specifice cu privire la cancerul peritoneal, în vederea stabilirii strategiei optime de tratament. Strategia poate include HIPEC la pacienții atenți selectionați.
In general, decizia de a efectua o procedura HIPEC depinde de mai multi factori, inclusiv tipul de cancer, stadiul bolii si starea generala de sănătate a pacientului.
In ceea ce priveste eficienta procedurii, studiile arata ca HIPEC poate îmbunătății supraviețuirea pacienților cu cancer colorectal. In cazul cancerului ovarian, HIPEC poate ajuta la prevenirea recurentei bolii si poate imbunatati supravietuirea pe termen lung. In cazul cancerului colorectal, HIPEC poate ajuta la controlul simptomelor si poate prelungi viata pacientului. Cu toate acestea, rezultatele variaza in functie de fiecare caz in parte, si este important ca pacientul sa discute cu medicul sau despre toate optiunile de tratament disponibile.
Tratamentul pacienților cu carcinomatoză peritoneală și în particular, procedura HIPEC este complexă și necesită o echipă multi-disciplinară dedicată, cu experiență. Pentru a obține rezultatele dorite, tratamentul pentru cancerul peritoneal ar trebui să fie oferit numai în instituțiile cu cunoștințe și abilități optime chirurgicale. La fel și administrarea în condiții de siguranță a chimioterapiei intraperitoneale. Aceste tratamente sunt de obicei efectuate în spitale specializate, cu o vastă experiență în tratamentul cancerului abdominal. La nivel mondial nu există în momentul de față un certificat de asigurare a calității pentru centrele HIPEC, astfel încât pacienții ar trebui să cerceteze foarte atent reputația unui centru HIPEC înainte de a solicita această procedură – tratament.
Pentru mai multe informații legate de procedura HIPEC, ne puteți contacta telefonic sau e-mail sau dacă doriți și mai multe detalii accesați www.hipec.ro