Chirurgie robotică | Robot Davinci Xi | Chirugie minim invazivă

Într-o premieră pentru Cluj-Napoca, tumorile pancreatice, fie ele canceroase sau necanceroase, pot fi îndepărtate în mod minim invaziv, prin intermediul chirurgiei robotice cu ajutorul robotului Da Vinci Xi. La Spitalul Medicover Cluj, o echipă condusă de Dr. Adrian Bartos – doctor în științe medicale abilitat, medic primar în chirurgie generală cu supraspecializări în chirurgie oncologică, chirurgie hepato-bilio-pancreatică, chirurgie laparoscopică avansată și chirurgie robotică, oferă această soluție de tratament pentru pacienții diagnosticați cu tumori localizate la pancreas.

Beneficiile intervenției chirurgicale robotice

Această abordare inovatoare utilizează incizii mici de aproximativ 8 mm, iar precizia oferită de aparatul robotic daVinci Xi asigură o intervenție chirurgicală extrem de sigură, cu dureri postoperatorii minime și recuperare rapidă. Acest lucru aduce o serie de beneficii semnificative pacienților care se confruntă cu tumori pancreatice, contribuind la îmbunătățirea calității vieții și a prognosticului.

Tumorile maligne ale pancreasului – un exemplu concret

Un pacient recent, diagnosticat cu o tumoră malignă la corpul pancreatic, a beneficiat de intervenția chirurgicală efectuată de către echipa condusă de Dr. Adrian Bartos. În cadrul acestei proceduri, echipa a reușit să îndepărteze două treimi din pancreas (corpul și coada pancreasului), precum și splina, din cauza proximității strânse cu tumora. Datorită tehnologiei robotice daVinci Xi, pancreasul afectat și toți ganglionii din jurul acestuia au fost îndepărtați în întregime, folosind doar câteva incizii mici pe abdomenul pacientului. Drept rezultat, pacientul a avut o recuperare rapidă și a fost externat la doar 4 zile după operație.

Avantajele chirurgiei robotice

Dr. Adrian Bartos subliniază importanța acestei tehnologii pentru pacienți, afirmând că: “Ne bucurăm să oferim pacienților noștri acest tratament de actualitate și înaltă performanță. Aplicațiile chirurgiei robotice sunt maxime la pacienții diagnosticati cu tumori pancreatice, precizia disecției și augmentarea vizualizării tridimensionale oferită de această tehnologie garantând rezultate oncologice optime.”
Mai mult decât atât, atunci când sunt necesare reconstructii pancreatice, digestive sau biliare (anastomoze), instrumentele robotice articulate, dirijate de către chirurgul de la consolă, permit realizarea acestora rapid, precis și sigur, într-o manieră minim invazivă. Manipularea redusă a țesuturilor și organelor din cavitatea abdominală, caracteristică chirurgiei robotice, asigură dureri postoperatorii reduse, reluarea mai rapidă a alimentației și a tranzitului intestinal, toate acestea rezultând într-o recuperare mai rapidă în comparație cu chirurgia laparoscopică sau cea “clasica”. Categoric, chirurgia robotica reprezintă prezentul și viitorul chirurgiei oncologice și nu numai, cu toate avantajele aduse asupra actului chirurgical și a prognosticului pacienților.

Inovația adusă de chirurgia robotică în tratarea tumorilor pancreatice reprezintă un pas semnificativ înainte în domeniul medical. Beneficiile acestei tehnologii includ incizii mici, recuperare rapidă și dureri postoperatorii minime, toate acestea contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Întrebări frecvente (FAQs):

Ce este chirurgia robotică daVinci Xi?

R: Chirurgia robotică daVinci Xi este o tehnică chirurgicală avansată, în care intervenția este realizată de un robot controlat de un chirurg, folosind o consolă specială.

Cât de sigură este chirurgia robotică pentru tratamentul tumorilor pancreatice?

R: Chirurgia robotică pentru tratarea tumorilor pancreatice este considerată sigură și oferă rezultate oncologice optime.

Cum se compara recuperarea pacientului după o intervenție chirurgicală robotică cu cea după o intervenție clasică?

R: Recuperarea pacientului după o intervenție chirurgicală robotică este mai rapidă și mai puțin dureroasă în comparație cu chirurgia clasică.

Cine este candidatul potrivit pentru intervenția chirurgicală robotică în cazul tumorilor pancreatice, hepatice sau gastrice?

R: Candidații potriviți pentru această intervenție sunt pacienții diagnosticați cu tumori pancreatice, gastrice sau hepatice.

Unde se pot realiza operațiile prin intermediul chirurgiei robotice pentru tumorile pancreatice?

R: Operațiile prin intermediul chirurgiei robotice (robot DaVinci Xi) pentru tumorile pancreatice este disponibile in cadrul Spitalului Medicover Cluj, sub directa coordonare a Dr. Adrian Bartoș.

chirurgie robotica DaVinci Xi
chirurgie robotica
robot davinci Xi