Terapia HIPEC – Ce înseamnă această procedură și cum ajută în lupta împotriva cancerului

HIPEC practic este o prescurtare, de la o expresie mai largă, adică vorbim de chimioterapia intraperitoneală hipertermică. Nu este o terapie efectivă, ci este o procedură care face parte dintr-un tratament mai complex al cancerelor avansate, metastatice intraabdominale.

În această idee, este foarte important să subliniem faptul că ea nu vine să trateze acele tumori, ci incearcă să prevină reapariția bolii după ce chirurgul oncolog îndepărtează în totalitate acele tumori și aici trebuie să asociem acel termen de citoreducție tumorală plus această chimioterepie intraperitoneală hipertermică. Practic acesta este rolul , de a prevenii reapariția bolii.

Procedura HIPEC nu exclude în nici un caz, ci este complementară celorlalte proceduri oncologice. Practic chimioterapia sistemică, cum este cunoscută,  face parte din arsenal, și este bine stabilită în protocoalele oncologice.

Această terapie HIPEC, care va urma în același timp operator, după îndepărtarea tumorilor din abdomen, este o componentă a actului chirurgical, nu este separată de actul chirurgical. Pacienții beneficiază de o terapie neoadjuvantă, care pregatește operația, după care intervin chirurgii oncologi și la finalul intervenției, atunci când este indicat, la anumiți pacienți, aplicăm chimioterapia intraperitoneală, adica HIPEC-ul.

La ora actuală, clar, de foarte mulți ani, medicina este bazată pe dovezi, aici vorbim de studii care sau efectuat și au arătat beneficii sau mai puține beneficii, legate de unele proceduri. La fel este și în cazul HIPEC-ului, la ora actuală s-a dovedit că poate îmbunătății supraviețuirea pacienților diagnosticați cu metastaze peritoneale după cancerul colorectal, cancerul gastric, cancerul ovarian, inclusiv după cancere primare, cum este mezoteliomul, o patologie mai rară dar din păcate existentă.

La aceste tipuri de cancere, terapia HIPEC se pare că poate îmbunătății, pe cazuri atent selecționate, supraviețuirea.

Istoricul este destul de departe,  am putea spune, undeva prin anii ’90, în Statele Unite s-a început această procedură, la început experimental. S-a dovedit că acești pacienți cu metastaze peritoneale, cu carcinomatoză peritoneală, așa cum o știe multă lume, într-adevăr erau în stadiul IV de boală, care nu mai aveau decât o șansă, paleativă de creștere foarte mică a supraviețuirii cu terapiile convenționale.

Tehnica HIPEC a reușit să prevină apariția bolii, prin acțiunea asupra bolii microscopice, care era dovedită ca fiind prima cauză de recidivă, practic aici a fost plusul tehnicii HIPEC.

Încă se studiază foarte mult acest subiect, pentru a îmbunătății protocoalele, agenții folosiți , în ideea de a îndepărta boala macroscopică, pe care o vedem cu ochii și să acționăm prin aceasta pe boala microscopică, ce nu se vede, și ce poate să strice prognosticul pacientului.

Cât se poate trăi cu carcinomatoza peritoneală, după procedura HIPEC?

Un pacient tratat prin tehnicile convenționale paleative, adică, chimioterapie sistemică, beneficiază de o rată  de supraviețuire care nu depașește un an jumătate, doi ani, aici discuția fiind mai complexă, în funcție de boală, de tipul de cancer, cancerul gastric fiind mai agresiv de exemplu față de cancerul colorectal sau cel ovarian, care  sunt mai puțin agresive.

O dată ce a fost asociată și terapia HIPEC, pe cazuri selecționate, un lucru foarte important, s-a ajuns și la supraviețuiri de cinci ani. În cazul unui cancer ovarian, 80% dintre pacienții selecționați pentru terapia HIPEC, sunt în viată la 5 ani, pe anumite studii, progresele în această terapie fiind simțitoare.

HIPEC - echipa Dr. Bartoș