chirurgie robotica

Rezecție laparoscopică vs robotic

Rezultatele rezecției laparoscopice versus asistate de robot a cancerului rectal T4: analiza corelată a rezultatelor de propensiune a unei baze de date naționale despre cancer

Sursa articol: British Journal Surgery (academic.oup.com)

REZUMAT

Context

Cancerul rectal T4 este o afecțiune provocatoare din cauza naturii extrem de invazive a tumorii care poate compromite rezecția Ro. Prezentul studiu și-a propus să evalueze rezultatele rezecției laparoscopice versus asistate de robot DaVinci a adenocarcinomului rectal T4 non-metastatic.

Metode

Aceasta a fost o analiză retrospectivă de potrivire a scorului de propensitate folosind baza de date națională pentru cancer între 2010 și 2019. Pacienții cu adenocarcinom rectal patologic T4 ne metastatic care au suferit rezecție laparoscopică sau robotică DaVinci, au fost comparați și s-a efectuat o analiză de potrivire a scorului de propensiune într-un mod 1 :1. Principalele rezultate ale măsurătorilor au fost conversia la intervenția chirurgicală deschisă, mortalitatea, readmisia, marjele de rezecție și supraviețuirea globală.

Concluzii

Rezecțiile robotice DaVinci ale cancerului rectal T4 au fost asociate cu o rată de conversie semnificativ mai mică și o durată mai scurtă de spitalizare decât rezecțiile laparoscopice. Cele două abordări au fost comparabile în ceea ce privește marjele de rezecție pozitive, mortalitatea pe termen scurt și readmisia.