Cancer la stomac sau cancer gastric
Informații esențiale despre această boală
Cancer la stomac sau cancerul gastric este o boală gravă, care se poate manifesta din păcate la orice vârstă. De obicei, în stadiile incipiente nu prezintă simptome specifice. Originea acestei afecțiuni se găsește în mucoasa gastrică, aceasta evoluând de-a lungul timpului de la leziuni precanceroase la formațiuni solide, tumorile efective.
Conform statisticilor, persoanele cele mai expuse acestei boli sunt bărbații în vârstă de 50-70 de ani, dar după cum precizam anterior, boala poate să apară la orice persoană, indiferent de vârstă . Cancerul gastric poate fi favorizat de o serie de factori, cum ar fi alimentația neadecvată, deficiențele nutritive, infecțiile și anumite tipuri de medicamente.
Tratamentul presupune îndepărtarea chirurgicală a tumorii, chimioterapia și/sau radioterapia. De asemenea, medicii recomandă schimbarea stilului de viață și adoptarea unui regim alimentar sănătos, bogat în fructe și legume.
Cancerul gastric poate fi cauzat de anumite obiceiuri nesănătoase precum consumul de alimente afumate, fumatul și consumul de alcool. Persoanele care suferă de infecție cu helicobacter pylori, au ulcer gastric sau au suferit intervenții chirurgicale la nivelul stomacului au un risc mai mare de a face cancer la stomac (gastric). Există mai multe simptome care pot indica instalarea cancerului gastric, inclusiv arsurile gastrice. Cu toate că acest simptom este comun și în alte afecțiuni, precum boala de reflux gastro-esofagian, alte simptome în depistarea cancerului la stomac pot fi senzația de sațietate precoce, scăderea în greutate și o durere persistentă în zona abdomenului.
Investigațiile și analizele care ajută la depistarea cancerului gastric (cancer la stomac)
Cancerul gastric poate fi o afecțiune ascunsă în fazele sale incipiente, ceea ce face ca screening-ul periodic să fie foarte important. Cu toate acestea, există anumite simptome care pot fi indicate ale prezenței cancerului gastric, inclusiv senzația de sațietate precoce, pierderea in greutate, grețuri, dificultăți la înghițire și tulburări ale tranzitului intestinal.
In stadiile avansate ale cancerului gastric, simptomele devin mai severe, cum ar fi acumularea de lichid în abdomen, icter, vărsături cu sânge și scaune negre, lucioase, cu un miros specific de gudron. Oricine poate fi afectat de aceasta afecțiune, însă este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani și este esențial să se verifice periodic pentru prevenirea acesteia.
Atunci când se suspectează un cancer la stomac (gastric), pacientul poate fi trimis la un medic chirurg pentru un consult. Acesta va efectua o examinare clinică și va recomanda o serie de analize și investigații menite să confirme diagnosticul sau să stabilească stadiul bolii. Acestea includ recoltarea de analize de sânge, care pot indica o anemie (semn al pierderii de sânge din tumora gastrică) și markeri tumorali crescuți, cum ar fi CA 19-9 și antigenul carcinoembrionar. Ecografia abdominală poate arăta lichidul de ascită sau metastazele hepatice în stadiile avansate ale bolii. Endoscopia digestivă superioară este esențială prin evidențierea formațiunii tumorale gastrice și biopsierea acesteia. Eșantionul recoltat va fi analizat histopatologic și va stabili tipul de cancer.
Investigațiile și analizele de mai sus sunt utilizate de rutină pentru diagnosticarea corectă și stabilirea stadiului cancerului gastric.
Cum se poate trata cancerul gastric (cancer la stomac ?
Cancerul gastric poate fi tratat cu succes prin chirurgie și chimioterapie. În stadiile mai puțin avansate, chirurgia poate duce chiar la vindecarea bolnavului, tehnica presupunând îndepărtarea stomacului (parțial sau în totalitate), împreună cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii invadați neoplazic). În locul stomacului îndepărtat, va fi adusă din etajul abdominal inferior o ansă intestinală (jejun) care se va sutura de esofag, formând o anastomoză pe ansa intestinală în forma de „Y”.
Chimioterapia va completa tratamentul chirurgical, distrugând celulele tumorale posibil rămase după gestul chirurgical și prevenind astfel recidiva. În cazurile în care cancerul gastric se află în stadii avansate, cum ar fi metastaze hepatice, peritoneale sau ascita, chimioterapia se aplică înaintea tratamentului chirurgical, încercând să convertească bolnavul la un stadiu operabil. În cazul metastazelor peritoneale, pe cazuri selecționate, chimioterapia intraperitoneală hipertermică (HIPEC) poate fi o opțiune terapeutică.
Intervenția chirurgicală pentru cazurile avansate, la care vindecarea nu poate fi posibilă, devine necesară în cazurile cu sângerare care nu se oprește, când apar stenoze digestive și pacientul nu se poate alimenta atunci când se instalează icterul. Aceste simptome, dacă nu sunt tratate, pot duce la un deces precoce. Intervenția chirurgicală are un caracter paliativ în aceste cazuri, ameliorând simptomele și oferind pacientului posibilitatea de a continua tratamentul oncologic.
De ce ar trebui pacienții cu cancer gastric (cancer la stomac) să acorde o atenție deosebită urmăririi postoperatorii?
Odată externat, bolnavul operat de cancer la stomac (gastric) va trebui să urmeze un regim alimentar prescris de chirurg și nutriționist. Controlul postoperator presupune realizarea periodică a unor investigații specifice (analize de sânge, cu urmărirea valorii antigenului carcinoembrionar; endoscopie digestivă superioară; examen CT (computer tomograf) cu scopul de a depista orice eventuală recidivă. Aceste investigații trebuie realizate cu regularitate, conform recomandărilor medicului curant, cu intenția de a preveni orice complicație ulterioară.
Comenteaza