PIPAC: Alternativă Modernă în Tratamentul Cancerului Peritoneal
Procedura PIPAC – O alternativă în tratamentul cancerului peritoneal
Vizualizați interviul complet cu Șef de Lucrări Dr. Bartoș – doctor în medicină abilitat având ca subiect principal procedura PIPAC (chimioterapie intraperitoneală presurizată) în cazul cancerului peritoneal (carcinomatoză peritoneală). Puteți vizualiza interviul complet accesând link-ul de youtube sau dacă doriți să aflați mai multe informații despre carcinomatoza peritoneală accesați site-ul hipec.ro
Ce înseamnă PIPAC ?
În primul rând, trebuie să subliniem ce înseamnă terapia PIPAC.
PIPAC, este un acronim care vine de la chimioterapie intraperitoneală presurizată, practic un dispozitiv special ne oferă posibilitatea de a pulveriza chimioterapicul în cavitatea peritoneală.
Terapia PIPAC este diferită de procedura HIPEC, fiind mult mai cunoscută în lume, HIPEC fiind o tehnologie de chimioterapie intraperitoneală, bazată pe un lichid care circulă în cavitatea intraperitoneală. Desigur, cele două proceduri nu sunt diferite ca principiu chimioterapic, ci doar ca indicație.
PIPAC-ul, aceasta chimioterapie presurizată intraperitoneală vine să ajute în tratamentul pacienților care nu se pretează în momentul diagnosticului pentru o rezecție chirurgicală, acea chirurgie citoreductivă în care îndepărtăm metastazele și aplicăm procedura HIPEC.
Practic, vine să pregătească de cele mai multe ori operația mare de citoreducție și HIPEC, sau în cazuri mai nefericite să ofere o îmbunătățire a vieții pacienților care nu mai pot beneficia de chimioterapie sistemică, practic pacienți care și-au epuizat resursele terapeutice, pacienți în stadii foarte avansate, care nu mai pot beneficia de alte tratamente.
PIPAC este o procedură în plină dezvoltare, existând multa cercetare în domeniul oncologiei , a tratamentelor oncologice și în mod special al acestei terapii chimiopresurizate.
Pînă în acest moment nu s-a standardizat ca și procedură, indicațiile sunt încă în discuție, la ora actuală ultimul consens internațional stabilește ca și recomandare un număr minim de 3 astfel de ședințe, în funcție de răspunsul pacientului.
Ne putem ghida după acea prezență a ascitei maligne, ascită dată de carcinomatoza peritoneală. Daca ea dispare după acest tratament chimioterapic putem să spunem că este un succes terapeutic, desigur cu tentă paliativă, dar cu siguranță atunci ne putem opri din procedură.
Un avantaj dar și o limită, în același timp, pentru aceasta tehnică este că ideal ar trebui sa fie efectuată prin metoda minim invazivă, prin acele mici străpungeri ale peretelui abdominal, cu trocarele de la laparoscopie, pacientul beneficiind de această ședință de chimioterapie direct asupra tumorilor, cu o recuperare foarte rapidă, practic având nevoie de o noapte de spitalizare, pentru că această procedură necesită anestezie generală.
Ideal este ca aceasta tehnică, PIPAC, să fie efectuată și se poate efectua, prin chirurgie minim invazivă.
Procedura PIPAC se adresează cancerelor peritoneale la fel ca și tehnica HIPEC , metastazele peritoneale care sunt de origine colo-rectală, ovariană, gastrică , pseudomixomul retroperitoneal, atunci când tehnica citoreductivă și HIPEC-ul , chimioterapia intraperitoneală hipertermică nu este indicată sau nu este posibilă.
La modul optimist, speram ca prin această procedură, să convertim pacienții de la inoperabilitate la o operabilitate, este primul element pe care-l urmărim iar al doilea element important este ca la pacienții cu ascita refractară, ascită generată de aceste tumori metastatice, să încercăm îmbunătățirea calității vieții , având o tentă pur paliativă în acele situații, printr-o acțiune directă a formațiunilor tumorale, cu speranța ca ascita să nu mai aibă acel caracter recurent, care afectează calitatea vieții și funcțiile organelor.
Comenteaza